Een kamado BBQ is een eivormige bbq van gegoten keramiek.
De kamado op zichzelf is al heel oud, al duizenden jaren geleden werden dit soort BBQ’s al gebruikt in China en Japan. De laatste jaren is dit type BBQ weer met een opmars bezig.
De kamado heeft een buitenschaal (de dome), een deksel, en een binnenschaal.
om een kamado makkelijk te kunnen hanteren, staat het vaak op een verrijdbaar onderstel.
Het concept van een kamado is dat het poreuze keramiek de warmte vasthoudt, hierdoor kun je op zeer hoge temperaturen grillen, maar ook door te spelen met de luchtdoorlaat kun je eenvoudig ook slowcooken en dus eten voor lange tijd garen.
De brandstof die je gebruikt is houtskool (geen briketten!!) doordat de kamado de warmte erg goed vasthoudt is de kamado erg zuinig in gebruik.
alle kamado’s hebben minimaal een rooster, echter zijn er ook merken die een deelbaar rooster hebben, vaak ook met keramieken halve manen en halve roosters. hierdoor kun je nog veelzijdiger met je kamado werken.
bijna alle merken hebben ook sideplates, dit zijn houten plateautjes die inklapbaar zijn, reuze handig om wat spulletjes op te zetten of aan te hangen.