Als je zo’n kamado nou gekocht hebt, dan begint het pas, voor ieder bereiding kun je wel wat verzinnen wat je nodig hebt. Ik verdeel de lijst in 3 kleinere lijstjes:
De essentials, wat je zeker nodig hebt
De musthaves, wat je wel regelmatig gaat gebruiken, maar waar je evt. best zonder kunt
De gadgets, je hebt het totaal niet nodig, maar wat is het leuk om dat soort spul te hebben.
De essentials:
we praten hier over de artikelen waar we niet buiten kunnen, voor het gebruik van onze Kamado
- Thermometer, een goede thermometer maakt het verschil, in net wel of net niet gaar vlees. een thermometer kun je in diverse varianten krijgen, infrarood, pen modelletje, met een app, of met een een apart uitleesapparaatje. er zijn diverse merken: Meater, Inkbird, of evt een van de Lidl. Meater is eigenlijk de meest veelzijdige, dit is namelijk een draadloos penmodelletje, deze penthermometer maakt contact met het oplaadblok en stuurt het weer door aan de app. dit model is volledig draadloos, dus ideaal voor een rollade of kippetje die in een rotisserie hangt en constant ronddraait. Nadeel is de hoge prijs en de moeilijke verkrijgbaarheid. Een inkbird werkt met draadjes, het grote voordeel hiervan is dat je enkel batterijtjes in je basisstation hebt, een nadeel is dan weer dat je bij kip aan het spit (als je dat hebt) iedere keer maar even kunt meten. De lidl heeft 2 modellen, met een apart uitleesapperaatje, of met de Lidl home app, beiden werken met een draad. van het basisstation naar de uitlezer of naar de homeapp gaat weer draadloos. degene met een app heeft 10 meter bereik, degene met een uitleesapperaat heeft 50 meter bereik. Het ideaal voor mij zou een meater zijn, maar die zijn ook prijzig. de inkbird heeft weer als voordeel dat je er tot 6 sondes kunt aansluiten, die van de lidl heeft 2 sondes. voor nu heb ik die van de lidl met uitleesapperaat, gewoon omdat ik de app een crime vind.
- Handschoenen zijn echt een essential. gewoon aanschaffen dus, je werkt met vuur en een hoop hitte. Er zijn diverse mogelijkheden: handschoenen bij een gerennomeerde bbqwinkel weg. die zijn vaak vrij duur, ze dienen het doel wel erg goed. Lashandschoen bij een bouwmarkt weg. Zijn gewoon goed, zien er wellicht niet zo heel hip uit, maar ze doen hun werk voor een redelijke prijs. een andere optie is ovenwanten van Remade, deze wanten worden gemaakt van oude brandweerkleding door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, en een gedeelte van het geld gaat naar de brandwondenstichting. ook zijn er wel handschoenen te verkrijgen waar je je naam of een logo op kunt laten laseren. keuze genoeg dus
- cast-iron pannetjes, of gewoon gietijzeren pannetjes. ideaal, je kunt er een sausje in koken, je kunt er je natte rubs in maken, je kunt er een stoofpotje in maken, en nog veul meer. gewoon aanschaffen dat spul, altijd goed.
- rvs bakjes. Handige dingetjes om het lekvocht van je vlees mee op te vangen, om te kloppen, even wat spul in bewaren, om je rubs in te mengen, noem maar op. een stapeltje van die bakjes (rond of rechthoekig maakt niet zoveel uit) is altijd handig. kijk wel even naar RVS, die kunnen beter tegen de hitte dan aluminiumbakjes. De ikea heeft ze wel in allerlei maten, ook de action wel, of anders ergens in de aanbieding. een grote rvs overschaal is ideaal om je pulled pork in uit elkaar te trekken.
- opbergbakjes plastic, groot of wat kleiner, het maakt niet uit. or het bewaren van rubs en kruiden, voor het bewaren van je rookhoutjes. Om klein spul in te bewaren, noem het maar op. Ikzelf heb een uitgebreide collectie van Lock&Lock. Deze kunnen zowel in de magnetron als in de vriezer als gewoon droog in bewaren. voordeel van deze bakjes zijn de sluiting aan 4 zijdes.
- bbq tang. simpel, koop gewoon een stevige tang, bij voorkeur helemaal van RVS, makkelijk schoon te houden en gaat jaren mee.
- Setje messen. een goed mes is goud waard. een mes is puur persoonlijk, ga naar een goede kookwinkel en hou daar een aantal messen vast, probeer ze gewoon uit. Er zijn ook messen van damascusstaal (allemaal hele dunne laagjes staal, herkenbaar aan de zwarte ringen op je mes). Heel leuk, maar je snijdt er niet beter door. koop geen messen van gehard staal, als deze na verloop van tijd bot worden, kun je ze met geen mogelijkheid meer scherp krijgen. een goede set bestaat uit diverse messen, een koksmes, een schilmesje, een middelgroot snijmesje, fileermes en een aanzetstaal maken je set redelijk compleet, wil je er nog andere messen bij, kan dat uiteraard. een foudraal maakt je set compleet en houdt het zaakje bij elkaar, en zorgt ook dat de messen niet beschadigen als je ze niet gebruikt.
- schort: deze mag wat mij betreft niet ontbreken, het houdt je schoon tijdens het BBQen en voorkomt dat evt spetters of kleine vonkjes geen vat hebben op je kleding. go big en ga voor leer, ziet er stoer uit en dat ding gaat jaren mee.
- snijplank/serveerplank. makkelijk om je gerechten op te snijden en te presenteren.
Ik vind rubs, kruiden, rookhout en kolen niet onder de essentials vallen, maar onder de gebruiksartikelen. Ik probeer mijn rubs zoveel mogelijk zelf te maken, Ik wil namelijk vat hebben op wat er inzit en de hoeveelheid zout. tevens vind ik het gewoon leuk om met kruiden en specerijen te prutsen en te proberen. Ik koop de meeste kruiden in een toko of op de zwarte markt of iets dergelijks. is relatief goedkoop, kwaliteit is goed en je kunt het vrij eenvoudig in bulk kopen (komen die plastic Lock&Lock bakjes weer goed van pas)
De musthaves
Handel waar je best zonder mee kunt, maar die toch wel handig zijn om te hebben:
kist of kunstof box voor je kolen. Ik vind het uit de zak graaien van houtskool een echte crime. Je krijgt er zwarte klauwen van, t stoft, je moet je waffel zowat in die zak steken om te kijken hoeveel houtskool je nog hebt, en het ergste van allemaal: je houtskool kan vochtig en muf worden in een open zak. dus trek die zak open, stort je houtskool (voorzichtig) in een kunstof bak, en voila, je kunt zien wat erin zit, t stoft een stuk minder, het is makkelijk stapelbaar en het blijft droog.
opbergkisten voor je zooi: een mens verzamelt in zijn actieve leven een hoop troep en spul wat je nodig hebt, of denkt te hebben. vaak gaat het in diverse bakjes of dozen, of ligt gewoon los op de plank. Aangezien ik mijn bbq spul in de schuur bewaar, doe ik alles in kunstof dozen, dit gaat dan weer in een rek die in de schuur staat, 1 plank is gereserveerd voor alles wat met de bbq te maken heeft.
hou met het kopen van boxen rekening met het volgende: koop je boxen op het langste artikel wat je hebt, zo weet je dat die ene lange tang ook niet rondzwerft in je schuur. Houdt je aan 1 type box: dit vergemakkelijkt het stapelen. Koop boxen van een goede kwaliteit, dit verhoogt het plezier van deze boxen.
Ophoogrek: bij veel kamado’s kun je ze erbij kopen, een verhoogd roosterje, het zorgt er simpelweg voor dat je meer kwijt kunt op de bbq, doen dus als je de kans hebt, altijd makkelijk met veel vlees.
Hoes: een hoes om je bbq zorgt ervoor dat je bbq netjes blijft als je hem niet gebruikt, zorg er wel voor dat je bbq helemaal is afgekoeld voor je hem liefdevol toestopt, je wilt gewoon niet de vastgeplakte resten van je hoes van je bbq moeten afschrapen. zet je vents ook een stukje open, zo kan vocht makkelijker uit je bbq. regelmatig op een zonnige dag je hoes ff verwijderen zorgt er voor dat er geen condens op je bbq ontstaat.
ketting met slot: om te voorkomen dat er ongenode gasten met je bbq aan de wandel gaan, is het handig om je bbq op slot te leggen, een betonnen paal met een dikke ring eraan helpt je om je schatje in de tuin te houden. Meestal zijn bbq’s meeverzekerd in je inboedel, Echter kijk even na wat de polis zegt, het zou eeuwig zonde zijn als dat ding gejat wordt en je blijkt niet verzekerd te zijn omdat je dat ding niet op slot hebt gezet. foto’s helpen je om te bewijzen dat je hem vast hebt gezet, en om welk type bbq het gaat.
Gadget time
je kunt het zo idioot niet bedenken of het is er wel voor de bbq. met name ome Ali en tante Amazon staan bol van de gadgets, waar je meestal niks aan hebt, maar wel leuk is om te hebben. we hebben het over meatclaws, rotisserieringen, sprayflessen van de meer bijzondere soort (whiskeyflessen, met spraykop bijv.) infrarood thermometers enz. enz. de keuze is reuze, en jij bepaalt of je het ooit nodig zou kunnen hebben. en who cares? als jij het wilt hebben, dan gewoon lekker kopen. BBQ is ook een stukje beleving en hobbby in mijn ogen.