Eindelijk, je Kamado is binnen, hij/zij staat op de stoep met een mooie doos eromheen. Nu is het zaak om de Kamado te gaan installeren.
Over het algemeen zit er een goede handleiding bij je Kamado. Waar je in ieder geval mee begint, is het voorzichtig openen van de verpakking. Je controleert of alle onderdelen aanwezig zijn en je monteert het onderstel. daarna gaat de bbq zelf op het onderstel, doe dit bij wat grotere bbq’s even met zijn 2en. je wilt er geen hernia aan overhouden en door de pijn je bbq laten lazeren. vaak zit er in de bbq het nodige aan accesoires, haal dat er ff uit voor je hem optilt, scheelt weer de nodige kilo’s
Je rolt hem op de plek, en dan kan het leukste beginnen: het inbranden.
Het inbranden doe je om evt. resten uit je bbq te branden. Nu is het heel verleidelijk om die bbq vol te plempen en vol gas de hitte erin te krijgen, opstoken naar een paar 100 graden en maar kijken hoe de rook uit de schoorsteen blaast.
Dit is echter slecht voor je kamado, en gaat vroeg of laat problemen opleveren.
het inbranden doe je als volgt:
een klein laagje houtskool in je bbq, dat steek je aan aan de zijkant. Als dat brand, dan doe je de schuiven dicht en ga je proberen om rond de 70 graden te komen. hiermee voorkom je dus dat het keramiek een schok krijgt, ook geef je evt vocht de kans uit het keramiek te trekken. na een klein uurtje, ga je de temperatuur verhogen naar ongeveer 100 graden. hoe verder de schuiven open, hoe meer lucht, hoe hoger de temperatuur. na nog een uurtje verhoog je langzaam te temperatuur naar de 250 graden.
dit hou je weer ff vol zodat alle rommel uit de bbq is getrokken, nu kun je de temperatuur of verhogen, of weer verlagen, wat je maar wilt.
maak ondertussen wat lekkers klaar om op de bbq te kunnen leggen, want het is zonde om dat ding op te stoken zonder er wat mee te doen.
als je bent uitgeklierd met de temperatuur, kun je of wat houtskool bijvullen of als er nog genoeg inzit, het eten erop leggen.
doe je deksel zo min mogelijk open, daardoor verliest de kamado veel warmte en krijg je schommelingen in de temperatuur. laat de convectie in de kamado zijn werk doen en heb gewoon geduld
Als je wilt stoppen met bbqen, sluit gewoon de deksel, en doe alle schuiven dicht, als het goed is, zal het houtskool vanzelf doven bij gebrek aan zuurstof. de eerst volgende keer dat je weer gaat bbqen, is de kolen opschudden, de as verwijderen, en evt houtskool bijvullen voldoende. Maak voor gebruik je rooster goed schoon met een stevige staalborstel.
heb je langere tijd geen gebruik gemaakt van de bbq, besef dan dat er wat vocht in je keramiek kan zitten, dit stook je er gewoon uit op lage temperatuur. hiermee voorkom je uitzetting van het vocht, en daardoor scheuren in je keramiek.
zo af en toe moet je de bbq ff uitbranden, dan stook je eerst het vocht eruit, en daarna ga je los en zet je gewoon alle schuiven open, laat de bbq goed oplopen (hoe heet, dat ligt aan je eigen lef) en maak, als de bbq goed is afgekoeld, met een zachte borstel de binnenkant schoon. De roosters even goed schoonborstelen, en je bent weer klaar voor een volgende sessie. maak in ieder geval NOOIT het keramiek schoon aan de binnenkant met water, dat trekt er namelijk in, en zul je er weer uit moeten stoken.
de buitenkant kun je als de bbq koud is, met een vochtig doekje schoonmaken, neem dan gelijk het onderstel mee. begin bij de bbq zelf, en eindig met het onderstel.
veel rook-kook en bak plezier toegewenst